Dietetyka
Kandydat

Dietetyka

Kolegium Medyczno-Przyrodniczo-Techniczne

Opis kierunku Moduły Programy Możliwości zatrudnienia Wykładowcy Atuty Opłaty Załączniki Aplikacja

Masz pytania?

Biuro Obsługi Studenta

telefon

+48 46 834 40 02

telefon

+48 46 834 40 09

Ikona poziom kształcenia

Poziom kształcenia:

Studia I stopnia

Ikona tryb studiów

Tryb studiów:

Stacjonarne, Niestacjonarne

Ikona czas trwania

Czas trwania:

3 lata (6 semestrów)

Ikona dziedzina

Dziedzina:

nauki medyczne i nauki o zdrowiu

Ikona dyscyplina naukowa

Dyscyplina naukowa:

nauki o zdrowiu (60% - wiodąca), nauki medyczne (27%) i technologia ży

Ikona tytuł zawodowy

Tytuł zawodowy:

Licencjat

Opis kierunku

Dietetyka to kierunek o profilu praktycznym dla tych, którzy chcą poznać i wdrażać sposoby zdrowego żywienia wśród osób dorosłych, dzieci, młodzieży i sportowców.

Kierunek ten stanowi profesjonalne przygotowanie do podjęcia pracy m.in. w przychodniach i gabinetach, placówkach sportowych czy też do podjęcia samodzielnej działalności w zakresie poradnictwa dietetycznego.

Na tym kierunku:

  • poznasz zasady żywienia osób zdrowych, chorych, sportowców oraz osób o zwiększonej aktywności fizycznej
  • dowiesz się jak różnicować diety w zależności od typu budowy ciała oraz predyspozycji fizjologicznych
  • poznasz zasady planowania i nadzorowania żywienia indywidualnego i zbiorowego
  • zdobędziesz umiejętności nadzorowania i kontroli prawidłowości procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw i produktów żywnościowych
  • przygotujesz się do działań z zakresu promocji zdrowia, które uzupełniają prawidłowe żywienie
  • nauczysz się stosować zioła w różnych typach działalności człowieka
  • wykorzystasz zdobytą wiedzę poprzez udział w rozbudowanym module praktyk
Moduły do wyboru

Dietetyka w rekreacji, odnowie biologicznej i sporcie

Moduł ten jest przeznaczony dla osób, które chcą poznać zasady żywienia sportowców i osób o zwiększonej aktywności fizycznej oraz rodzaje wpływu wysiłku fizycznego i zabiegów odnowy biologicznej na wybrane układy (krążenia, oddechowy, mięśniowy, nerwowy i pokarmowy). Ponadto przekazywana jest wiedza dotycząca zaleceń dietetycznych adekwatnych do prowadzonego wysiłku fizycznego, zasad treningu zdrowotnego oraz klasyfikacji urazów w sporcie. Studenci tego modułu są przygotowani do tworzenia jadłospisów dla różnych grup sportowców, w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny i cyklu treningowego oraz dla rekonwalescentów po urazach sportowych.

Dietetyka z promocją zdrowia

Moduł ten jest przeznaczony dla osób, które chcą uzyskać wiedzę na temat wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia na organizm człowieka, roli składników pokarmowych i używek oraz norm zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, w zależności od podejmowanej aktywności zawodowej. Ponadto podejmowana jest tematyka fizjologii wysiłku fizycznego, zróżnicowania diety w zależności od typu budowy ciała oraz predyspozycji fizjologicznych oraz działań z zakresu promocji zdrowia uzupełniających prawidłowe żywienie. Studenci tego modułu są przygotowani do planowania i nadzorowania żywienia indywidualnego i zbiorowego, stosowania diet z wykorzystaniem produktów specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem oraz powstających na tle wadliwego żywienia, prowadzenia edukacji żywieniowej oraz wdrażania zasad zdrowego stylu życia.

Technologia żywności i technika żywienia

Moduł przeznaczony jest dla osób, które chcą uzyskać wiedzę i umiejętności dotyczące nadzoru i kontroli prawidłowego przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw i produktów żywnościowych, z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych (HACCP). Ponadto podejmowana jest tematyka podstawowych operacji i procesów jednostkowych stosowanych w produkcji żywności, zagrożeń jakości i bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym i żywieniu człowieka. W toku nauczania studenci zapoznają się z metodami i aparaturą do badania podstawowych właściwości fizycznych, chemicznych i fizykochemicznych żywności. Ponadto uczą się identyfikować zagrożenia jakości i bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym i żywieniu człowieka oraz przygotowują się do wdrażania systemów zapewniania jakości, bezpieczeństwa pracy oraz współzarządzania produkcją.

Zioła i żywność funkcjonalna w profilaktyce i terapii

Moduł ten jest przeznaczony dla osób, które chcą uzyskać wiedzę na temat ziół dziko rosnących i uprawnych oraz sposobów ich preparowania i przechowywania. Podejmowana jest tematyka dotycząca poza dietetycznego zastosowania ziół oraz pochodzenia, pozyskania, produkcjizastosowania żywności funkcjonalnej. W toku nauki studenci zdobywają umiejętności przygotowywania potraw, tworzenia jadłospisów dla osób zdrowych i chorych w oparciu o odżywcze właściwości ziół i żywność funkcjonalną oraz projektowania i prowadzenia zajęć z hortiterapii i naturoterapii.

Programy studiów
pobierz plik Dietetyka

Dietetyka

Możliwości zatrudnienia - ikona

Możliwości zatrudnienia

  • instytuty naukowo-badawcze i technologiczne
  • zakłady żywienia zbiorowego (restauracje, jadłodajnie dietetyczne, stołówki pracownicze, firmy cateringowe)
  • poradnie specjalistyczne (gastrologiczne, chorób metabolicznych)
  • placówki oświatowe (żłobki, przedszkola, szkoły)
  • placówki sportowe
  • gabinety dietetyczne
  • własna działalność z zakresu poradnictwa dietetycznego
Możliwości zatrudnienia - ilustracja
Wykładowcy / eksperci
Zdjęcie wykładowcy Dominika Schulz

mgr Dominika Schulz

adiunkt

Specjalista ds. żywienia w sporcie. Była reprezentantka Polski w siatkówce.

Specjalista ds. żywienia w sporcie. Była reprezentantka Polski w siatkówce.

biogram
Zdjęcie wykładowcy Agnieszka Wiosetek-Reske

dr inż. Agnieszka Wiosetek-Reske

adiunkt

Specjalista w dziedzinie technologii żywności i potraw, technik żywienia oraz sztuki kulinarnej. Autorka publikacji na temat nawyków żywieniowych i ich korelacji z aktywnością fizyczną.

Specjalista w dziedzinie technologii żywności i potraw, technik żywienia oraz sztuki kulinarnej. Autorka publikacji na temat nawyków żywieniowych i ich korelacji z aktywnością fizyczną.

biogram
Ponadprogramowe atuty
Ikona Spotkania z doradcą

Spotkania z doradcą kariery

dowiedz się więcej

Ikona sekcje sportowe

Sekcje sportowe AZS

dowiedz się więcej

Ikona koła naukowe

Koła naukowe

dowiedz się więcej

Ikona Samorząd studencki

Samorząd studencki

dowiedz się więcej

Ikona projekty ue

Projekty UE

dowiedz się więcej

Opłaty

Czy wiesz, że wszystkie kierunki na studiach stacjonarnych są bezpłatne?

Odpłatność za kształcenie studentów na studiach niestacjonarnych w roku akademickim 2023/2024
KIERUNEK OPŁATA ZA SEMESTR OPŁATA ZA ROK
Dietetyka 3300 zł
6600 zł

Jednorazowa opłata rekrutacyjna 85 zł (przy aplikowaniu na więcej niż jeden kierunek opłatę uiszcza się tylko jeden raz).

Opłaty za studia student reguluje według Zasad uiszczania opłat za usługi edukacyjne i opłat innych oraz Umowy o warunkach odpłatności za usługi edukacyjne i inne opłaty na studiach niestacjonarnych w Akademii Nauk Stosowanych Stefana Batorego.

Kolegium Medyczno-Przyrodniczo-Techniczne